Bron: Omroep PenM

18 februari 2016

 

Het opzetten van WhatsApp buurtpreventiegroepen (WABP) in de gemeente Peel en Maas is zo succesvol dat een volledige dekking voor de hele gemeente in zicht is. Het waarschuwen van buren via WhatsApp heeft een sterke preventieve werking, constateerde de Universiteit van Tilburg onlangs op basis van onderzoek. Daardoor neemt het aantal groepen ook snel toe. Op het moment zijn er 67 WABP’s in de kernen Egchel, Grashoek, Koningslust, Helden, Panningen, Maasbree, Baarlo, en Kessel. In Meijel en Beringe zijn er initiatieven om een WhatsApp groep op te zetten.

Een buurtpreventie whatsapp groep stimuleert de controle door de buurtbewoners in eigen woonomgeving. Buurtbewoners zijn alerter waardoor de buurt minder aantrekkelijk wordt voor inbrekers en overlast veroorzakende personen. Uit recent onderzoek is gebleken dat er minder criminaliteit is in buurten met een eigen preventie whatsapp groep. Burgemeester Wilma Delissen is zeer te spreken over het burgerinitiatief Buurt Whatsapp. Een positief effect is ook dat er meer sociale contacten zijn tussen de bewoners en het veiligheidsgevoel toeneemt. Het is een goed voorbeeld van zelfsturing en burgerparticipatie, aldus de burgemeester. Om het initiatief te ondersteuning bekijkt de gemeente de mogelijkheid om borden te plaatsen in de Whatsapp buurten.


Tijdens een bijeenkomst voor beheerders van WABP’s en initiatiefnemers voor nieuwe groepen werd woensdagavond door de beheerderskoepel WABP Peel en Maas, de politie en de gemeente uitleg gegeven over het functioneren en het starten van nieuwe groepen. Buurtbewoners kunnen zich bij een WABP in hun buurt aanmelden met hun telefoonnummer en adresgegevens. Dit wordt door twee of meer beheerders bijgehouden. Wat er geappt wordt is in iedere groep van te voren af gesproken. De bedoeling van een preventieapp is om primair verdachte situaties aan elkaar door te geven. De politie heeft contact met de groepen en plaatst oproepen als ze bijvoorbeeld getuigen zoeken voor bepaalde zaken of waarschuwingen afgeven. Er zijn ook groepen, zoals in Helden, die zaken als oproepjes voor aanhangwagens en andere wetenswaardigheden uit de buurt per app verspreiden.

SAAR
Signaleren, alarmeren, appen, reageren, SAAR, is de werkwijze die het beste werkt volgens de politie. Arno Wilms van politie Peel en Maas legde uit dat het van belang is om na het signaleren van een serieuze, verdachte situatie eerst de politie te alarmeren en dan de beheerder van de buurtapp te waarschuwen. De politie reageert op de melding. Zo is er na een melding over licht in het VMBO-college aan het dr. Poelsplein in Panningen werd door de beheerder op de buurtapp gezet en de gewaarschuwde politie ging poolshoogte nemen. Ter plaatse bleek er niets verdachts aan de hand te zijn. Legale gebruikers van het gebouw waren ’s avonds laat nog aanwezig. Het effect was echter dat de buurtbewoners wisten wat er aan de hand was.

Overdaad schaadt
Wie de berichten op de WABP plaats is per groep anders geregeld. In sommige groepen gebeurt dit alleen door de beheerders en in andere groepen kan iedereen berichten plaatsen. Ook welke informatie gedeeld wordt is in iedere groep verschillend. Eén van de zorgen die gebruikers van de WABP is dat er overdaad aan berichten verschijnen, vooral als ook berichten als een weggevlogen kanarie of oproepjes en aankondigingen voor feestjes geplaatst worden. Een buurtpreventie app is bedoeld om elkaar te waarschuwen voor verdachte zaken. Minder urgente berichten en berichten die geen relatie hebben met de veiligheid kunnen ook gedeeld worden via andere media, zoals Facebook. Een overdaad van minder belangrijke berichten via de buurtpreventie app schaadt de effectiviteit. Eén van de bezoekers van de bijeenkomst vindt ook het beschermen van de privacy een belangrijk punt. De melder moet beschermt worden tegen eventuele negatieve reacties. Het ‘verhaal halen’ op de melder moet voorkomen worden.

zijn er vragen hieromtrent, dan kan altijd contact opgenomen worden met de beheerders via veilig@koningslust.nl of via 0615204586 (TJ) of 06 21266907 (PG)


Weersverwachting

Evenementen Kalender

September 2020
Z M D W D V Z
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

.